En analyse af det hø wrap og evt frøgræs du fodrer din hest med, er vigtig i forhold til at vide hvor meget energi, sukker og andre næringsstoffer der er i foderet. Folk har ofte “travlt” med at læse på deklarationer på det hestefoder de kommer i krybben til deres heste, og dette er selvfølgelig også vigtigt, især hvis man har heste med udfordringer som forfangenhed, EMS og PPID. Men det vigtigste foder man bør kende indholdet af, er hvad hesten spiser aller mest af, nemlig dens grovfoder. Og denne faktor kendes meget sjældent at hesteejeren. Men det er faktisk slet ikke så svært at få analyseret sit grovfoder mere. Alt det hø og wrap vi producerer her hos Hvitvedgaard, bliver der selvfølgelig lavet analyse på. 

Hvitvedgaard Korn & Foder tilbyder at få lavet analyse af dit grovfoder. Vi står selvfølgelig ikke selv for at lave analysen, det skal der laboratorie til, men vi sørger for at sende til laboratoriet, bestille den prøve du har valgt at få lavet og når svaret kommer retur, laves en sammenfatning af analyseresultaet samt evt. optimeringer vedr din fodring, som du får tilsendt sammen med laboratorieresultaterne. Der er flere forskellige analyser du kan vælge mellem. Læs herunder hvad vi tilbyder. 

Prøver til analyse kan sendes med posten til butikken, kan afleveres i butikkens åbningstid, eller kan kan sætte prøven i vindfanget ved butikken og vedhæfte voucher + ordrebekræftelse fra køb i webshoppen. Vi skal bruge ca 1 kg hø/wrap pr prøve. Kom hellere med lidt for meget end for lidt!

Basisanalyse hø/wrap

Tager ca 7 dage

Der analyseres for tørstof, råprotein, råaske, sukker (WSC = vandopløselige kulhydrater), NDF (fibre) og energi. 

Basis + Mineralanalyse

Tager 14-21 dage .

Basisanalyse som ovenover + mineralerne: Calcium, fosfor, magnesisum, kalium, natrium, svovl, jern, zink, kobber og mangan

Hygiejneanalyse

Tager 14-21 dage.

Prøven dyrkes for mug/skimmel, gær og Aspergillus spp. Forskellige pris afhængig af om det er analyse af halm, hø eller wrap. 

Hvordan tages prøven?

Har du mulighed for at tage prøven til analyse lige inden høet eller wrappen bliver presset, vil det være rigtig fint. Dette giver en bred repræsentativ prøve, da man kan tage små prøver fra en stor del af marken. Man skal gå marken igennem i W form og tage en tot forskellige steder på marken og samle sammen. Aflever evt hele den prøve du har samlet til os, og vi sørger for at blande prøverne godt, og heraf tage en mindre prøve som sendes til laboratoriet. 

Skal du tage prøver af færdig pressede baller, tager du 2-3 prøver pr balle, forskellige steder fra på ballen, og fra 3-5 forskellige baller i alt. Jo flere baller, des mere repræsentativ vil analysen være. Er ballerne indpakket i plast, og har man ikke et ensilagespyd til rådighed, kan man tage prøverne når man åbner en ny balle, komme den i en pose, klemme luften ud, og lægge den i fryseren. Når man så har samlet fra 3-5 baller i alt, samles alle prøverne og afleveres hos os. 

Husk at de baller prøverne tages fra, skal være fra samme parti/mark. Får i leveret grovfoder fra ekstern leverandør, gør da opmærksom på, at alle ballerne skal være fra samme mark og slet, da en analyse fra forskellige marker og slet, ikke vil kunne give et reelt billede af hvordan jeres grovfoder ser ud analysemæssigt. 

Har du spørgsmål til proceduren, kontakt os endelig..